KÄNNYKKÄVIDEOT – PARI PIKKU VINKKIÄ

Puhelimet on vetänyt melkoisen harppauksen eteenpäin siitä, kun allekirjoittanut sai ekan vuosimallia 1997 olevan Nokia 3110 puhelimen. Vuosikin taisi olla -97. Ei kuvattu kissavideoita, vlogeja eikä mitään muutakaan, vaan peukalot sinisenä hakattiin matopeliä.

Nyt pikakelauksella takasin 2020 -luvulle, kun kissavideot ja vlogit on arkipäivää. Pikku panostuksella saa parempaa jälkeä eikä se maksa, kun ihan pikkasen omaa aikaa ja nythän sitä aikaa on, kun eletään karanteenin keskellä.

Ohjeistus on kirjoitettu vloggaus mielessä. Tottakai voi ja pystyy soveltamaan myös muuhunkin.

PYSTYVIDEO? VAAKAVIDEO?

Kuvittele olevasi leffateatterissa. Screeni on sen 20metriä leveä. Leffa alkaa ja se on pystyvideo! On varmasti hieno kokemus… Eihän televisiostakaan tulevat ohjelmat ole pystyvideoita… Eli kuvaa videot aina ensisijaisesti vaakana. Mikäli sun kohderyhmä sijaitsee Instagramissa, siellä esim. tarinoissa toimii pystyvideo.

SOMMITTELU?

Sommittelusta sen verran, että jätä pään yläpuolelle pikkasen tyhjää tilaa ja ole about keskellä kuvaa. Jos teet videon pitäen puhelinta kädessä niin älä heilu, kuin heinämies vaan koita pysyä paikallaan. Paljon mukavampi katsella.

Ei näin...

ÄÄNI

Hyvä ääni pelastaa vähän huonommankin kuvan? KYLLÄ!  Käytä puhelimen mukana tulleita kuulokkeita, jos ei muita vaihtoehtoja ole. Äänenlaatu on lähestulkoon 100x parempi, kuin käyttämällä puhelimen omaa mikrofonia. Puhelimella, kun ei yksinkertaisesti saa hyvää ääntä.

VALAISTUS

Käytä luonnonvaloa hyväksi. Eli verhot/kaihtimet auki ja ikkunan eteen seisomaan. Riippuen minkälaista fiilistä videoon hakee voi sammuttaa muut valonlähteet tai antaa olla päällä.

Alla on muutama esimerkki, joissa on käytetty hyödyksi luonnonvaloa ja yhtä kattovaloa.

Kuvat otettu OnePlus 6 puhelimella, autoasetuksilla. Käytetty Photoshopin läpi sen verran, että pienennetty kokoa.

1.Kaihdin kiinni, kattovalo päällä

2.Kaihdin auki, kattovalo päällä

3.Kaihdin auki, valo pois päältä